Constantinopol deschide calea spre reconciliere, deși se specifică faptul că „este necesar să se clarifice care va fi rolul episcopului de a vedea mai întâi,” și că nu poate acționa ca un suveran absolut.
Bisericile ortodoxe au recunoscut pe Papă ca „primul patriarh” și la Roma ca „primul sediu”, două confirmări care să deschidă calea spre reunificarea între catolici și ortodocși, separat de schismei dintre Est și Vest în 1054. Deci, scrie astăzi cotidianul roman La Repubblica, care spune că această recunoaștere este rodul întâlnirii care a avut loc în octombrie anul trecut în Ravenna (nord-estul italiei) o delegație de Biserica Catolică și celelalte biserici ortodoxe.Delegația Bisericii Catolice a fost condusă de către președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea crestinilor, cardinalul Walter Kasper, și bisericile ortodoxe, prezidat de mitropolitul (arhiepiscop) Zizioulas al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. Documentul, potrivit ziarului, este „rezervat” și este format din 46 de paragrafe. Dimineața adaugă că este o „foaie de parcurs” care pot duce la unitate se rotește aproape o mie de ani în urmă.
Care va fi rolul Papei?
Chiar ortodoxă recunoaște pe Papă și la Roma primatul, textul adaugă că „este necesar să se clarifice care va fi rolul episcopului a se vedea primul”, care este de a spune, prerogativele suveranului Pontif. Documentul, potrivit revistei, „schițează trei puncte fundamentale, comuniune eclezială, consiliului și autorității.” El adaugă că acesta recunoaște Episcopului ca șef al bisericii locale, pe care nimeni nu o poate înlocui, și se asigură că toate părțile au fost de acord să recunoască faptul că „una, sfântă biserică este contemporan în toate bisericile locale, care a celebra euharistia, și sărbători comuniune (unitate) de toate bisericile”.Cu alte cuvinte, deși bisericile ortodoxe recunoaște primatul Papei, cap vizibil, sublinia că Episcopul Romei nu poate acționa ca un suveran absolut, care decide de sine și fără a ține seama de biserici locale, după cum subliniază de zi cu zi. Dimineața adaugă că, în textul Papa este întotdeauna numit „Episcop al Romei, sau una dintre cele cinci patriarhii istorice”.
„Acum este rândul său, de Benedict al XVI-lea”, subliniază ziarul, care amintește că patriarhul Alexis al II-lea al Bisericii Ortodoxe ruse este „recalcitranți” să recunoască primatul patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, și el nu scutește Biserica Catolică, care se extinde în zonele pe care le consideră a fi sa tradițională de influență. Vaticanul, pentru moment, nu a făcut nicio declarație.În ceea ce privește titlul de „Patriarh al Occidentului”, una dintre cele mai tradiționale de grade de Pontifii romani, anul trecut, papa Benedict al XVI-lea a renunțat la fel de „realism istoric și teologic, și să ia în considerare că la fel de bine „pot ajuta la dialogul ecumenic”, a spus atunci-Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor. „Renunțarea la acest titlu exprimă o realitate istorică și teologică și, în același timp, poate contribui la dialogul ecumenic”, a subliniat agenția vaticanului a explicat decizia papei. Benedict al XVI-lea consideră că unitatea creștinilor ca unul dintre obiectivele din pontificatul său și s-a angajat în mai multe rânduri să „ia măsuri concrete pe această cale.”
Est și Vest split cu schisma din 1054, cu excommunications dintre papa leon IX și patriarhul Mihail Celurario. De atunci au trecut aproape o mie de ani de neînțelegeri și îndoieli. Separat de acesta printr-motive teologice, cum ar fi respingerea ortodoxă primat al Bisericii de la Roma și refuzul de infailibilitatea Papei. Ortodoxă nu recunoaște valabilitatea catolică taine, contrar a ceea ce Biserica catolică însăși susține, de la Vatican Bisericii ortodoxe. În plus, ortodoxă vina Roma pentru prozelitism și încearcă să se extindă în teritoriile până în prezent sub controlul său.Văzut că primatul lui Petru este unul dintre obstacolele, Ioan Paul al II-lea a spus în mai multe rânduri că el a fost dispus să teologi și experți pentru a discuta acest subiect pentru a găsi o soluție care a fost acceptat de toți.